Bewaak uw digitale veiligheid

Het moment dat een kind in aanraking komt met digitale middelen is steeds eerder. Bijna niemand kijkt op van een kleuter die spelletjes doet op een tablet. Maar kinderen voorbereiden op hun digitale veiligheid is nog helemaal niet zo gewoon. Vaak omdat we het zelf ook niet zo goed weten. Wat is digitale veiligheid precies en hoe leert u uzelf en uw gezin te beschermen tegen cybercriminaliteit? 
 

Vaak onbewust

We werken, zitten op social media en zelfs elkaar ontmoeten voor een praatje werd ineens gedeeltelijk digitaal. We zijn het al heel snel ‘gewoon’ gaan vinden om online actief zijn. Alleen blijkt ook dat we niet altijd bewust zijn hoe we onze veiligheid in die digitale wereld kunnen beschermen. Maar ook niet hoe we anderen online moeten behandelen. Veel mensen krijgen te maken met cybercriminaliteit zoals phishing of hacking maar ook met cyberpesten.
 

Online etiquette

Dit zijn een aantal belangrijke regels die iedereen zou moeten weten:

  • Geef nooit naam, adres, telefoonnummer of foto, bankrekeningnummer of pincode door aan iemand die u leert kennen via internet. Ook niet wanneer die persoon erom vraagt.
  • Wordt niet zomaar lid van allerlei online clubs of forums. Ook niet als u alleen door lid te worden, toegang krijgt tot alle leuke extra’s van die site.
  • Houd wachtwoorden geheim. Vergelijk het met huissleutels, die geeft u ook niet zomaar weg. Met een gestolen wachtwoord kunnen anderen uw identiteit aannemen, waarmee zij bijvoorbeeld kunnen frauderen.
  • Reageer niet op vervelende opmerkingen in e-mail of tijdens de chat. Maak zelf ook geen mensen belachelijk via e-mail, chat of forums.
  • Zet geen foto’s, filmpjes of verhalen over andere mensen op internet, zonder dat ze dat goedvinden. Kijk ook uit met beelden van uzelf. 
  • Houd het netjes. Scheld niet en gebruik geen discriminerende, bedreigende of beledigende woorden. Behandel mensen zoals u zelf ook behandeld wilt worden.
  • Wilt u een virtuele vriend voor het eerst in het echt ontmoeten? Zorg dat er altijd een iemand die u vertrouwt op de hoogte is van waar en wanneer u die persoon gaat ontmoeten.
  • Trap er niet in als onbekenden beweren dat u een prijs gewonnen hebt.

Heeft u vragen over online veiligheid? Kijk hier eens of neem contact met ons op. 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties