Doe eens creatief!

De een knutselt met moeite een pennenbak van wc-rollen in elkaar, terwijl de ander schijnbaar moeiteloos een een kraanvogel in elkaar vouwt van een willekeurig servetje. Zo blijkt maar weer dat geen mens hetzelfde is en niet iedereen is even creatief. Dat wil echter niet zeggen dat u niet iets creatiefs kunt doen. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het resultaat, maar het plezier dat u hebt terwijl u bezig bent. 
 

Veel mensen denken bij het woord ‘creatief’ vooral aan hobby’s of knutselen. Toch is het zoveel meer. Het is een manier van denken. Een creatieve geest kenmerkt zich vaak in het zoeken naar nieuwe ideeën die buiten de bekende lijntjes vallen. Die niet bang is voor veranderingen, maar deze juist opzoekt uit angst voor verveling. Die naar manieren zoekt om gedachten en emoties een concrete vorm te geven buiten zichzelf. Dat kan resulteren in een schilderij, een foto, een verhaal, een beeldhouwwerk, een lied of muziekstuk, of iets anders. 
 

Toch is ‘creatief zijn’ niet iets dat vaak genoemd wordt als ‘kwaliteit’. Juist omdat het nog veel gezien wordt als een leuke eigenschap voor een hobby. De meeste ouders zullen hun kinderen niet direct stimuleren om kunstenaar, muzikant of schrijver te worden. Daarbij wordt vaak over het hoofd gezien dat er, zeker nu, veel meer creatieve beroepen zijn. Het internet vult zich namelijk niet vanzelf. Alleen in Nederland werken dagelijks al duizenden mensen aan het creëren van teksten, foto’s, illustraties en video’s voor websites, webwinkels en professionele social-mediakanalen. 
 

Hoewel ‘creatieven’ er vaak om bekend staan dat ze nogal chaotisch zijn, wordt inmiddels ook in het bedrijfsleven de vraag naar creatieve denkers groter. Omdat ze zich vaak niet zoveel aantrekken van de bestaande paden, zijn ze goed en het herkennen of bedenken van oplossingen die anders niet gezien zouden worden. Door creatieven samen te laten werken met mensen die meer analytisch zijn en in structuren denken, ontstaan hierdoor vaak hele goede nieuwe werkwijzen en processen.
 

Zoals gezegd hoef je niet per sé creatief te zijn om iets creatiefs te doen. U hoeft geen meesterwerk te maken, om veel plezier te halen in het maken van iets. Het kan u helpen te ontspannen in tijden van stress. Het kan zelfs als uitlaatklep dienen door emoties om te zetten in iets tastbaars. Laat u daarbij niet leiden door het gevoel ‘iets moois’ te moeten maken, maar gun uzelf de vrijheid om iets te maken dat past bij hoe u zich voelt.
 

Wilt u inspiratie opdoen of heeft u een idee maar weet u niet goed hoe u moet beginnen? Of u nu een vogelhuisje wilt bouwen, een schilderij wil maken of een jurk van theezakjes; op YouTube kunt u eindeloos veel filmpjes bekijken met handige tips en instructies.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties