Het verschil tussen sociaal en social media

Social media is een leuke manier om in contact te blijven met de buitenwereld. Dat heeft het afgelopen jaar ook zeker geholpen. Maar social media kan ook stress opleveren en zelfs het gevoel van eenzaamheid vergroten. Hoe gaat u op een gezonde manier om met social media?

Het is overal en jong en oud maakt er dankbaar gebruik van. We kijken video’s op YouTube en spelen spelletjes online. We appen en chatten met vrienden en onbekenden. Op Facebook, Snapchat- of Instagram-account zijn we uren zoet met het bekijken en delen van foto’s en filmpjes. 

Niet iedereen is zich bewust van de hoeveelheid tijd die ze online doorbrengen. Ze vragen zichzelf ook niet altijd af of ze wel op een veilige manier met al die mediakanalen omgaan. Het is goed om daar toch af en toe bij stil te staan en bewuste keuzes te maken. Dit zijn de belangrijkste punten.
 

1. Stel grenzen

Maak als gezin afspraken over het gebruik van bepaalde media. Op welke momenten legt het hele gezin de telefoon, laptop of tablet een tijdje aan de kan? Blijven de apparaten ‘s avonds beneden of gaan ze mee naar bed. Hoe respecteert u elkaars privacy (welke foto’s deelt u wel en niet van elkaar). En toon ook interesse voor elkaar door af en toe samen dezelfde filmpjes te kijken. Voorkom dat iedereen in huis de hele dag alleen maar contact heeft via social media.
 

2. Niet alles wat u ziet is waar

Wees bewust van het feit dat beelden gemanipuleerd kunnen worden en dat het vaak niet duidelijk is welke informatie waar is en welke niet. Als u Instagram moet geloven zijn alle vrouwen slank en alle mannen topsporters. Leer om kritische vragen te stellen bij wat u ziet en leest. ‘Kan dit eigenlijk wel?’ ‘Is dit logisch?’ ‘Wat zeggen andere websites hierover?’
 

3. Geen persoonlijke gegevens delen

Besef dat, net als in het echt, het belangrijk is uzelf te beschermen tegen onbekenden. Deel daarom nooit persoonlijke gegevens online zoals uw achternaam, woonplaats, leeftijd of adres. Zorg dat ook op beeldmateriaal, zoals filmpjes en foto’s, geen persoonlijke kenmerken zichtbaar zijn zoals straatnaamborden.
 

4. Pesten gebeurt ook online

Of misschien tegenwoordig wel meer online. Cyperpesten is een probleem dat lastig aan te pakken is en niet alleen kinderen treft. Zorg dat u weet hoe u zichzelf kunt beschermen tegen deze ‘cyber bully’s’. Bijvoorbeeld door hen te blokkeren en hun berichten te rapporteren bij het platform.
 

5. Social media is een aanvulling maar geen vervanging van echt sociaal contact

Misschien wel de belangrijkste. Social media is leuk en makkelijk maar het is geen vervangen van écht contact. Vriendschap heeft meer nodig: samen buiten lopen, samen sporten, samen lachen, eten of naar musea gaan. Maak dus regelmatig ook een afspraak om elkaar te zien. Houdt hierbij wel de coronamaatregelen in acht.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties