Nieuwsbrief gemeente Gorinchem mei 2022

Alsjeblieft! De laatste nieuwtjes uit het sociaal domein. Deze maand vragen we je om mee te denken over de oprichting van een Odensehuis, laten we je weten dat er in de Week van de Jonge Mantelzorger veel leuke activiteiten zijn en gaan we samen eten én ontmoeten. In deze nieuwsbrief lees je hoe je een plek aan tafel reserveert. Scrol snel verder, want er is meer wat je moet weten!

 

Plannen voor Odensehuis, help jij mee oprichten?

Gemeenten Gorinchem en Molenlanden hebben plannen voor een Odensehuis. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste initiatiefnemers. Ken of ben jij die vrijwilliger die aan de slag wil met het oprichten van zo’n Odensehuis? Kom dan naar de informatiebijeenkomst. Op donderdag 19 mei tussen 19.30-21.00 uur in Rozenobel, Dukatenplein 2 in Gorinchem. 

Wat is het Odensehuis?
Het Odensehuis is een plek voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenproblemen en hun mantelzorgers, familie en vrienden. Het is vooral een thuis van én voor mensen die er komen. Een plek waar je rustig binnenloopt voor informatie, een praatje, een kop koffie of thee, aanschuift voor de lunch en deelneemt aan ontspannen activiteiten. Vrijwilligers runnen, samen met één professionele kracht, het Odensehuis. 

Ideeën delen
We zoeken nog naar een geschikte locatie voor het Odensehuis. Heb je hier ideeën over of wil je bij de bijeenkomst zijn, mail Sanne van Driel via s.v.driel@gorinchem.nl.

 

Week van de Jonge Mantelzorger: 1 – 7 juni

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. In die week zetten we jonge mantelzorgers in het zonnetje. Het Mantelzorgsteunpunt Gemeente Gorinchem organiseert samen met Steunpunt Mantelzorg Molenlanden gratis activiteiten voor jonge mantelzorgers uit Gorinchem en uit Molenlanden.

Activiteiten
Zo is er te kiezen uit een sieradenworkshop, breakdance-les, bowlen of een chocoladeworkshop. Klik voor het volledige activiteitenoverzicht en aanmelden op knop onder dit bericht. Elke jonge mantelzorger mag zich gratis voor één activiteit inschrijven. Een mantelzorgregistratie is geen vereiste voor deelname.

Aandacht voor jonge mantelzorgers
Ongeveer 1 op de 5 jongeren groeit op met een gezinslid dat langdurig ziek is, een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft of te kampen heeft met psychische problematiek of verslaving. Een jongere die zorgt draagt voor of zich zorgen maakt om zo iemand, noemen we een jonge mantelzorger. In de Week van de Jonge Mantelzorgers geven we de jonge mantelzorger aandacht én vragen we aandacht voor hen.

+ Activiteiten en Aanmelden

 

Meedoen mogelijk maken: zet je organisatie op de Sociale Kaart!

Op SamenGorinchem zie je, heel handig, in één oogopslag wie er allemaal actief zijn in het sociale domein. De sociale kaart is een overzicht voor inwoners en hulpverleners. Ze vinden er informatie over organisaties en hun aanbod van diensten, producten en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan Buurtbemiddeling, De Zonnebloem, Steunpunt Belastingdienst, Rivas, Dental Care, Rijndam Revalidatiecentrum, Syndion en nog veel meer. De sociale kaart levert een bijdrage aan de eigen kracht en de zelfredzaamheid van inwoners en biedt ondersteuning in het werk van professionals en sociale (wijk)teams van de Gemeente Gorinchem. Wil je ook dat jouw organisatie ertussen staat? Maak een account aan op SamenGorinchem. Zo wordt ‘meedoen mogelijk maken’ wel heel eenvoudig. 

Vragen
Voor vragen over de Sociale Kaart, kun je mailen naar info@samengorinchem.nl.

+ Naar Sociale Kaart

 

Eettafel als ontmoetingsplek

Na een tijd van afzondering stellen we het ontmoeten weer centraal. Gorinchem kent verschillende initiatieven waarbij we dat combineren met samen eten. Gezond eten is belangrijk om fit te blijven. Daarnaast heeft het ook een sociale functie, want samen eten verbindt.
 
Daarom organiseert gemeente Gorinchem op donderdag 2 juni de bijeenkomst ‘Samen eten & ontmoeten’. Een bijeenkomst ter inspiratie, maar vooral ook als netwerkmoment. Onder het genot van een hapje en een drankje maken we kennis met elkaars activiteiten. We kijken ook hoe deze initiatieven gezamenlijk verder versterkt kunnen worden. Prikt u een vorkje met ons mee?
 
Aan het programma van deze avond werken mee: Huisarts Gordon Oron van Gezondheidscentrum Leven, SamenGorinchem, Suzanne Visser van het Sociaal Team en het Welzijnspunt. 

+ Ik ben erbij

 

Vroegtijdige hulp en ondersteuning aan jeugdigen

Het project Jeugdhulp Naar Voren is gestart. Met Jeugdhulp Naar Voren organiseren we vroegtijdig en dichtbij ondersteuning en zorg voor jeugdigen en gezinnen. Want een vraag, over bijvoorbeeld de opvoeding van een jeugdigen of bepaald gedrag, hoeft niet altijd een (groot) probleem te worden. We werken hierbij samen met huisartsen en scholen.  
 
POH-jeugd GGZ 
In april, mei en juni starten verschillende professionals in het Sociaal Team om het project concreet handen en voeten te geven. Zo start er een extra Praktijkondersteuner jeugd GGZ (POH-jeugd GGZ) bij de huisartsen die zelf direct lichte hulp kan bieden. Is er zwaardere of meer specialistische hulp nodig, dan kan de POH-jeugd GGZ in overleg met de jeugdige/het gezin doorverwijzen naar de best passende hulp. 

Uitbreiding Sociaal Team – meer zelf hulpverlenen 
In dezelfde periode starten ook nieuwe jeugdprofessionals in het Sociaal Team. Zij richten zich op het bieden van lichte, kortdurende hulpverlening aan de jeugdige en/of het gezin als ze vragen hebben over opgroeien, ontwikkelen en opvoeden. Dit doen zij dichtbij en in de leefomgeving van de jeugdige, bijvoorbeeld thuis, op school of op de kinderopvang. Een holistische kijk, een systemische benadering en het lange termijnperspectief van het gezin, vormen de uitgangspunten van deze hulp. De jeugdprofessionals zetten in op het weer vaardiger en sterker maken van het gezin zodat ze zonder hulp verder kunnen.

Doorverwijzen
Doorverwijzen naar deze hulp kan via het Sociaal Team. Binnenkort is over dit onderwerp meer te lezen op de website van het Sociaal Team. 

 

Lezing: testament en levenstestament

Het regelen van een testament of levenstestament kan veel familieleed én geld besparen. Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer een partner overlijdt. Wist je bijvoorbeeld ook dat het kan voorkomen dat de partner van een wilsonbekwame voor alledaagse zaken toestemming moet vragen aan de rechter? Notaris Nienke van Gelderen van Arkel Notarissen vertelt op dinsdagavond 14 juni waarom het verstandig is om op tijd een (levens)testament te regelen. Nienke houdt hierover een lezing op het stadhuis van Gorinchem. Op deze avond geven Nienke en haar collega’s antwoord op al je vragen over deze thema’s. De lezing is in zaal 7, start om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mantelzorg@gorinchem.nl.

 

In Gorinchem doet iedereen er toe en kijken we actief naar elkaar om. Want samen maken we het verschil. Dus werken we vanuit vier doelen aan: een gezonde leefstijl, een prettige leefomgeving en zorgen we dat iedereen kan meedoen en passende ondersteuning en zorg krijgt. De nieuwsartikelen in deze brief hebben altijd een link met onze vier doelen.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties