Wijkteam, jeugdteam en Wmo-loket

Heeft u - of uw kind - een ziekte of beperking? Dan kunt u bij uw gemeente terecht voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet. In veel gemeenten is een Wmo-loket, een (sociaal) wijkteam en/of een jeugdteam. 

Wmo-loket

  • Bij het Wmo-loket van uw gemeente kunt u terecht voor informatie en advies over wonen, welzijn en zorg.
  • Het Wmo-loket is een plek waar u langs kunt gaan. Bijvoorbeeld in het gemeentehuis of op een andere locatie. In het Wmo-loket kunnen verschillende organisaties samenwerken. 

Wijkteam en jeugdteam

  • Steeds meer gemeenten hebben (sociale) wijkteams. Ze richten zich op het voorkomen van problemen. En op een betere sfeer en samenwerking in de buurt.
  • Het team bestaat uit verschillende medewerkers zorg en welzijn. In het wijkteam zitten vaak ook hulpverleners. Zij kunnen korte, lichte ondersteuning bieden. Ze regelen eventueel ook zwaardere hulp.
  • Heeft u hulp nodig in het dagelijks leven? Zijn er problemen in uw gezin? Of heeft uw kind jeugdhulp nodig? Dan kunt u terecht in een wijkteam in uw buurt. Sommige gemeenten hebben - ook - een speciaal jeugdteam voor kinderen tot 18 jaar. 
  • De medewerkers kunnen ook zelf bij u langskomen. Of op verzoek van andere mensen.

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Heeft u een vraag?

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen