Vrijwilligershulp bij opvoeding

Als ouder kunt u een vrijwilliger vragen om te helpen bij het opvoeden van uw kind(eren). Bijvoorbeeld als het gedrag van uw kind een probleem is. Of als er veel ruzie in uw gezin is. De vrijwilliger kan bij u thuis komen. En u bijvoorbeeld helpen met:

  • advies, ondersteuning en hulp
  • persoonlijke aandacht en een steuntje in de rug
  • praktische zaken
  • vriendschap opbouwen

Regelen

  • Bij Home-start vindt u mogelijk een vrijwilliger voor hulp bij de opvoeding. Home Start geeft hulp aan ouders met minstens 1 kind (tot 7 jaar). Doel is het zelfvertrouwen van u als ouder te vergroten. En uw sociale relaties te versterken.
  • Moeders informeren moeders (MIM): richt zich op moeders die hun eerste kind hebben gekregen. U voelt zich dan misschien onzeker over de opvoeding. MIM geeft ondersteuning bij de opvoeding en voorlichting over de gezondheid. MIM geeft u speciale aandacht als u uit een ander land komt. Of als u - bijna - geen sociale contacten heeft of tienermoeder bent.
  • Moedercentra en vadercentra. Dit zijn ontmoetingsplaatsen in de wijk waar moeders of vaders van en met elkaar leren. Ze organiseren zelf activiteiten. Een coördinator houdt het overzicht over alles wat er gebeurt. Bestaat er nog niet zo'n centrum in uw buurt? Dan kunt u zelf een moeder- of vadercentrum opzetten.

Meer weten?

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Heeft u een vraag?

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Veelgestelde vragen over 'Mantelzorg en vrijwilligershulp'

Alle veelgestelde vragen