Sociaal netwerkversterking voor 65+-ers

Sociaal netwerkversterking voor 65+-ers

Eenzaamheid onder ouderen is landelijk een groot probleem. Onder Gorcumse 65+-ers voelt meer dan de helft zich wel eens alleen en dat is meer dan gemiddeld in Nederland. De hoogste tijd om daar iets aan te doen, vindt De Sociale Basis (onderdeel van stichting MEEVivenz). Daarom slaan zij de handen in één (figuurlijk natuurlijk, want: corona) met de gemeente Gorinchem in het project Netwerkversterking voor Senioren 65+.

In deze tijd van corona is het belang van sociale contacten nog duidelijker geworden. Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn we aangewezen op de mensen om ons heen. Wie een klein netwerk of helemaal geen netwerk heeft, kan zich sneller alleen of buitengesloten voelen. En soms is het lastig om de sociale kring uit te breiden.

In het project Netwerkversterking voor Senioren 65+ schieten opgeleide netwerkcoaches op vrijwillige basis te hulp. Zij helpen thuiswonende ouderen om hun netwerk te versterken als ze dat willen. Als een soort buddy’s weten zij (beginnende) eenzaamheid te herkennen en kunnen zij met de oudere in gesprek gaan over zijn of haar interesses en welke wensen er zijn. Bijvoorbeeld naar een klaverjasvereniging gaan. Of digitaal vaardiger worden, zodat ook online contact gelegd en gehouden kan worden met anderen. Op deze manier kan de coach de oudere begeleiden naar wat deze nu mist: meer contacten.

Kunt u een netwerkcoach gebruiken? Dan kunt u bellen met 088-8928961. Ook kunt u mailen naar seniorennetwerk@stgorinchem.nl.

Of zou u een netwerkcoach willen worden? We hebben een interessante training en bieden daarnaast begeleiding voor onze netwerkcoaches! Voor meer informatie kunt u bellen met 088-8928961 en/of mailen naar seniorennetwerk@stgorinchem.nl. Contactpersoon van het project is Süreyya Çardak.


 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties