Duurzaam eten: Kleine stappen met een grote impact

Duurzaam eten: Kleine stappen met een grote impact

Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds meer bewust van de impact die onze levensstijl heeft op het milieu en de samenleving. Een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een duurzame wereld, is door bewust om te gaan met wat we eten. Maar hoe doen we dit? In dit artikel leggen we uit waarom duurzaam eten belangrijk is, delen we enkele praktische tips en geven we suggesties om u op weg te helpen.

Maar hoezo is de voedselindustrie eigenlijk zo vervuilend? De grote hoeveelheden voedsel en vee die worden verbouwd zorgen voor veel CO₂-uitstoot en andere vormen van vervuiling. In de voedselindustrie worden chemicaliën gebruikt die ervoor zorgen dat de opbrengst gemaximaliseerd wordt. Deze chemicaliën hebben effect op de producten én de grond waarop de producten worden verbouwd. Een voorbeeld hiervan was te vinden in de kippenfokkerij. Kippen kregen namelijk kleine doseringen antibiotica in hun voer om te voorkomen dat ze ziek werden. Maar uiteindelijk kregen wij dit ook binnen. Om deze reden is deze voedingswijze inmiddels ook in Nederland verboden. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot onze voeding, dragen we dus bij aan het verminderen van de vervuiling van de aarde, maar ook aan onze eigen gezondheid.  

Verminder voedselverspilling

Één ding dat wij kunnen doen, is onze voedselverspilling verminderen. De oorzaak van voedselverspilling is vaak dat we (per ongeluk) te veel eten kopen. Eten blijft dan over en dan moeten we het weg gooien. Een manier om hier bewust mee om te gaan is door uw maaltijden te plannen en een boodschappenlijstje te maken. Op deze manier koopt u precies wat u nodig heeft en bespaart u dus ook nog kosten op uw boodschappen. En wanneer u dan toch nog restjes over heeft, kunt u deze invriezen en bewaren voor een later moment. Een ander alternatief is het doneren van overtollig eten aan een lokale voedselbank. 

Verminder vleesconsumptie 

Het verminderen van de hoeveelheid vlees die u eet, is ook een manier om bewuster te eten. De productie van vlees heeft namelijk een grote ecologische voetafdruk. Het vee dat wordt gehouden voor de voedselindustrie stoot namelijk veel gassen uit die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het verminderen van uw vleesconsumptie een effectieve manier om duurzamer te eten. U hoeft niet volledig vegetarisch te worden, maar het vaker kiezen voor plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten, noten en tofu heeft al een positieve impact op het milieu.

Steun biologische producten

Ook kunt u duurzamer eten door te kiezen voor biologische producten. In de conventionele landbouw wordt er veel gebruik gemaakt van chemicaliën die slecht zijn voor mens én milieu. In de biologische landbouw gebeurt dit niet. Door biologisch geteeld voedsel te kopen, steunt u deze vorm van landbouw en krijgt u geen schadelijke stoffen binnen via uw eten. Mogelijk gevolgen van inname van deze chemicaliën  bijvoorbeeld eczeem of huidirritaties zijn. Wanneer u hier last van heeft, is de kans aanwezig dat dit door uw eten wordt veroorzaakt. Wanneer u biologisch eet, zult u hier mogelijk minder last van hebben. Door biologisch te eten draagt u dus niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan uw eigen gezondheid. Kijk voor biologische producten bij lokale boeren. Deze bieden vaak veel verschillende soorten biologische groenten aan. 

Duurzaam eten heeft dus een positief effect op het milieu, maar ook op uw gezondheid. Het belangrijkste is om u bewust te zijn van uw voedingspatroon en eetgewoontes. En ook al gaat de voedselindustrie niet direct veranderen wanneer u duurzamer gaat eten, stimuleert het wel een beweging naar een duurzamere voedselindustrie en dus ook een gezonder milieu. Begin dus met kleine stappen, zoals het wekelijks doen van boodschappen, of het kiezen voor biologische producten. Naast dat het fijn is dat er minder eten weggegooid moet worden, verspilt u ook weer minder geld. Hier kun je dan aan het einde van de maand weer iets leuks van doen. Dus, de volgende keer als je boodschappen gaat doen, maak een lijstje, let op bio-keurmerken of ga eens langs de groenteboer!

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties