Heeft u zorgen over uw relatie?

problemen in relatie

Relatieproblemen zijn een normaal onderdeel van samenleven, maar soms kunnen deze problemen een punt bereiken waarop ze de harmonie en het welzijn van uw dagelijks leven beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten hoe u met zware perioden om kunt gaan en wat u kunt doen om de relatie, indien mogelijk, te herstellen.

Omgaan met zware periodes in uw relatie

Langdurige relaties kennen vaak goede- en minder goede tijden. Dit is normaal en op zich niets om u zorgen over te maken. Toch is het belangrijk om -juist ook in periodes dat het minder lekker loopt- samen aan uw relatie te blijven werken.

Het herkennen van problemen in uw relatie is de eerste stap. Misschien heeft u steeds vaker ruzie, leeft u langs elkaar heen of is er sprake van ontrouw. Hoe groot of klein de problemen ook zijn, als u ze wilt oplossen is communicatie de eerste stap.

Tips voor goede communicatie met uw partner

Als er problemen zijn in uw relatie, helpt het enorm om open en eerlijk met elkaar te praten. Hier zijn een paar tips die u kunnen helpen om goed met uw partner te communiceren:

  • Kies het juiste moment

Het is handig om gesprekken te voeren wanneer u beiden rustig bent en tijd heeft. Probeer serieuze gesprekken niet te beginnen net voordat u gaat slapen of op een druk moment.

  • Wees duidelijk en eerlijk

Praat over hoe u zich voelt en gebruik 'ik'-boodschappen, zoals ‘Ik voel me eenzaam als we geen tijd samen doorbrengen.’ Dit voorkomt dat de ander zich aangevallen voelt.

  • Luister goed

Laat uw partner uitpraten en probeer echt te begrijpen wat er gezegd wordt. U kunt laten zien dat u luistert door af en toe kort samen te vatten wat uw partner heeft gezegd en door empathie te tonen.

  • Stel open vragen

Vragen die beginnen met 'hoe', 'wat', of 'waarom' helpen om meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van uw partner. Vraag bijvoorbeeld ‘Hoe denk je dat we dit kunnen oplossen?’ in plaats van iets dat met ja of nee beantwoord kan worden.

  • Blijf respectvol

Ook als u het niet eens bent, is het belangrijk om respectvol te blijven. Vermijd kwetsende woorden en stop het gesprek, als het uit de hand dreigt te lopen.

  • Zoek naar compromissen

Het is geven en nemen in een relatie. Wees bereid om samen naar oplossingen te zoeken die voor beide partners werken.

Samen verder of niet?

Beslissen of u samen verder gaat of toch uit elkaar gaat, kan erg moeilijk zijn. Denk na over de geschiedenis die u samen heeft; zijn er meer goede dan slechte tijden geweest? En voelt u zich veilig, ondersteund en gelukkig bij uw partner? Misschien is de relatie het dan waard om voor te vechten, ondanks de problemen.

Luister naar uw gevoel. Soms weet uw intuïtie wat het beste is, zelfs als het moeilijk is om te accepteren. Als uit elkaar gaan de gezondste keuze blijkt, is dat een moedige en noodzakelijke stap. Wat u ook besluit, het belangrijkste is dat u kiest voor wat u gelukkig en gezond houdt.

Hulp nodig?

Het oplossen van relatieproblemen kan erg ingewikkeld zijn. Komt u er samen niet uit, maar wilt u toch graag werken aan uw relatie? Relatietherapie kan een oplossing zijn. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners bij u in de buurt.

Bronnen: https://mindkorrelatie.nl/onderwerpen/relatieproblemen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties