Verstandig omgaan met alcohol

Verstandig omgaan met alcohol

De feestdagen zijn weer achter de rug en veel mensen starten traditiegetrouw het jaar met een alcoholvrije maand. Of u hier nu wel of niet aan meedoet, mag u natuurlijk zelf bepalen. Maar ook als u dit niet doet, is het verstandig om af en toe stil te staan bij de hoeveelheid alcohol die u gebruikt. Want: hoeveel glazen kunt u veilig per dag of per week drinken? En als u wilt minderen met alcohol, hoe pakt u dit dan het beste aan? In dit artikel geven we u enkele tips en richtlijnen.

Hoeveel is teveel?

Alcohol speelt een grote rol in onze maatschappij, waar het gebruik ervan de normaalste zaak van de wereld is. Een biertje op het terras of een wijntje bij het eten, niemand kijkt er raar van op. Er wordt zelfs weleens gezegd dat een wijntje per dag goed is voor het hart. Helaas is dit toch echt niet het geval. Integendeel zelfs, want elk glas alcohol dat u drinkt, kan al schadelijk zijn voor uw lichaam. Maar hoeveel alcohol kunt u dan wel veilig drinken? Het voedingscentrum adviseert om helemaal geen alcohol te drinken. Wilt u toch af en toe een glaasje drinken? Dan is het advies om het bij maximaal één glaasje per dag te houden. Of beter nog, alleen in het weekend.

Gezondheidsrisico’s

Overmatig alcoholgebruik kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het kan leiden tot leveraandoeningen, hoge bloeddruk, hartproblemen, verschillende soorten kanker en zelfs mentale gezondheidsproblemen zoals angsten en depressies. Hoe meer u drinkt, des te groter de risico’s op uw gezondheid. 

Stoppen of minderen

Wilt u stoppen met drinken of minder drinken? Maak dan een duidelijk plan, waarin u opschrijft hoe u dit wilt aanpakken. De volgende tips kunnen u helpen om uw doel te behalen:

  • Stel duidelijke doelen

Schrijf op wat u wilt bereiken en waarom. Of het nu gaat om volledig stoppen met drinken of minderen; duidelijke doelen stellen helpt om gefocust te blijven.

  • Vermijd triggers

Drinkt u soms te veel als u met bepaalde mensen afspreekt of in bepaalde situaties? En heeft u daar dan later altijd spijt van? Wees u daarvan dan bewust. Het kan helpen om duidelijke afspraken met uzelf te maken. Bepaal bijvoorbeeld dat u maximaal twee drankjes nuttigt, of op een bepaalde tijd naar huis gaat.

  • Zoek steun

Steun van vrienden en familie kan u helpen om uw plan te laten slagen. Praat over uw doel om minder te drinken en vertel aan mensen waarom u dit wilt. Door uw omgeving in te lichten, is de kans groot dat u gesteund wordt en dat u moeilijke momenten met uw naasten kunt delen.

  • Gebruik alternatieven

Zoek naar activiteiten of hobby's die u kunt doen in plaats van drinken. Vervang bijvoorbeeld drankjes door niet-alcoholische alternatieven tijdens sociale gelegenheden.

  • Wees geduldig en mild voor uzelf

Stoppen of minderen is soms lastiger dan het lijkt. Wees dus niet te streng voor uzelf als het niet in één keer lukt om uw doel te behalen.

Merkt u dat het moeilijk is om zelfstandig te minderen of te stoppen? Aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional, zoals een therapeut, counselor of een ondersteuningsgroep.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen alcohol drinkt. Doet u dit wel? Respecteer dan de keuzes van anderen en oefen geen druk uit op mensen die ervoor kiezen om niet te drinken. Meer weten over alcohol? Op alcoholinfo.nl vindt u uitgebreide informatie over alle aspecten rondom dit onderwerp.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties